Valaistus kodin valokuvastudioon

valoletku

Valokuvauksessa valaistus on tärkein osa, kun on rakentamassa omaa kotivalokuvausstudiota. On jopa sanottu, että on parempi olla huonolla kameralla ja hyvällä valaistuksella kuin toisinpäin. 

Studiovalot voivat tarkoittaa monenlaista eri valoa ja ammattilaiskäyttöön on olemassa toki kalliita valoja. Nykyään on saatavilla kuitenkin tehokkaita LED-valoja koti- ja työkäyttöön, jotka voivat toimia varsin hyvin pikkubudjetin valokuvastudiossa, ainakin osana valaistusta. Kannattaa ostaa valaisimet kotiin kuitenkin liikkeistä, jotka ovat kodin valaistukseen keskittyneet ja valokuvastudion valot alan liikkeistä.

Studiovalot, toisin kuin perinteiset kotivalot, mahdollistavat kirkkauden säätämisen paljon kätevämmin. Lisäksi valon lämpötilaa voidaan usein säätää paremmin. Studiovaloja on saatavilla ainakin kahta tyyppiä, joista LED-valot ja loisteputkivalot ovat suosituimmat.

LED-valot ovat erittäin energiatehokkaita. Ne myös tuottavat hyvin vähän lämpöä, eikä niistä kuulu ääniä, toisin kuin joistain vanhemmista lampputyypeistä. Loisteputkivalot ovat myös energiatehokkaita, mutta antavat vähemmän valotehoa. Niiden hyvä puoli on myös niiden edullisuus ja se, että ne voidaan vaihtaa helposti.

Studiossa voidaan käyttää jatkuvaa valaistusta päällä, joka tarkoittaa sitä että valot ovat todellakin päällä koko ajan eikä vain kuvaa otettaessa, kuten salaman kanssa usein toimitaan.

Erilaisia valonlähteitä kotivalokuvastudioon

Salamavalon avulla kuvaaminen tarkoittaa juurikin sitä, että valo menee päälle vain jokaisen otoksen yhteydessä. Tämä vaatii kokeilua paljon, mutta salamavalon valo on yleensä hyvin tehokas ja riittää kyllä varmasti jokaiseen kuvaan, kunhan kameran säädöt ovat oikein.

Päävalo on valokuvauksessa se valo, jossa voimakkuus on usein suurin. Jos luonnonvaloa riit-+tää, voi ikkunaa käyttää päävalona, jos kuvaukset tehdään päiväsaikaan. Suomessa ei kannata kesää lukuunottamatta luonnonvaloon luottaa, joten kannattaakin hankkia keinovalo, jossa on diffuusori mukana. Keinovalo on myös siitä hyvä valinta, että sitä voi liikuttaa haluamaansa paikkaan.

Täyttövaloilla pyritään estämään päävalon luomia varjoja. Niiden tehtävänä on tehdä kuviin pehmeät sävyt. Täytevalon ei tarvitse olla varsinainen studiovalo, vaan täytevalona toimivat monet muutkin heijastavat reflektorit tai pehmeät valot. Stroboskooppivaloilla voidaan hallita valotehoa enemmän. Kunnon studiovaloja voidaaanhimmentää ja kirkastaa. Jos taas tarvitaan pehmeämpää valoa kuin mitä valaisin antaa, voidaan käyttää diffuusoria. Se myös auttaa poistamaan varjoja tai auttaa korostamaan tiettyjä kuvan alueita.

Valonhajottimet ovat paneeleita, joita voidaan ostaa kamerakaupoista. Niihin voi tarvita jalustoja, jotka nostavat kustannuksia. Myös tee-se-itse -ratkaisut toimivat, kuten vahapaperin liimaaminen vaikkapa pahvilaatikon kannen päälle. Jotkin softbox-valot toimivat myös diffuusoreina.

Kodin valaisimet valokuvauksessa

Kotivaloja voidaan aivan hyvin hyödyntää studiovalaistuksessa, jos budjetti on luokkaa kengännauha. Kun ostat valaisimia jotka ovat suunniteltu kotiin, kannattaa ottaa selvää minkälaisia lamppuja ja polttimoita niissä käyttää. Loisteputkivalot tai LED-valot, joissa värilämpötila on viileähkö, ovat hyviä. Se ei saa olla lämmintä valoa antava, koska kuvissa värisävyt voivat mennä väärin. Jos ostat useampia valaisimia, tulisi jokaisen värilämpötila olla sama.

Tässä artikkelissa annettiin suuntaviivoja oman valokuvauskotistudion valaistukseen, eikä niitä tarvitse noudattaa orjallisesti. Suosittelemme aina kokeilemaan uusia keinoja ja erilaisia valoja. Myös kodin sisustukseen tarkoitettuja valoja voi kokeilla huomattavasti enemmän kuin mitä tässä artikkelissa ollaan niistä puhuttu, sillä joskus voi löytyä mukavia yllätyksiä niin tehon kuin valon pehmeydenkin suhteen. LED-valot ovat kokeiluun erinomaisia, sillä usein niiden värilämpötilaa ja tehoa voidaan säätää jopa kotivaloissa helposti.

Joskus kuitenkin kannattaa valita studiovaloja, sillä valmiita settejä on saatavilla kohtuullisen edullisesti. Tällöin jäävät myös turhat kokeilut pois ja aikaakin voi säästää, kun pääsee heti luomaan sellaisia valokuvia kuin haluaa.